Yoga

Yoga kom till mig samtidigt som jag intresserade mig för Ayurveda på tidigt 2000-talet.

I Indien betraktas Ayurveda och Yoga som besläktade vetenskaper. Du studerar Ayurveda först eftersom det är vetenskapen om kroppen, och när kroppen väl har blivit vältränad är du redo att studera yogans andliga vetenskap. Så under tiden som jag studerade till Ayurvedisk hälsorådgivare fick jag till mig yoga som en behandlingsmetod för att skapa balans i den fysiska kroppen.

Jag fick lära mig fördelar med olika yogaövningar som hjälper till att balansera ex. matsmältning, immunförsvar, ämnesomsättningen och den endokrina ämnesomsättningen, vilket motverkas vid stress. Så med kunskap om olika positioner, rörelser och andningstekniker för att flytta energier som har ackumulerats och stagnerat i energicentra indikerar Ayurveda vilken typ av yoga som passar varje person.

Jag lägger alltid ner ett Ayurvediskt perspektiv i mina yogaklasser, oftast utifrån våra årstider, men även vilka kroppstyper som befinner sig vid varje klass. Det gör att jag kan korrigera och ge alternativ till vissa på min klass för deras bästa.

Till exempel bör en ”Pittaperson” inte utföra en huvudstående position längre än en minut, annars kan de drabbas av mental desorientering.

En ”Vataperson” bör inte stå i axelnstående under en längre tid eftersom denna ställning innebär för mycket vikt på den sjunde halskotan, vilken är mycket känslig, och för den känsliga benstrukturen hos ”Vataperson” kan leda till en förskjutning i ryggraden.

En ”Kaphaperson” bör inte utföra den dolda lotusställningen under en längre tid eftersom hållningen orsakar direkt tryck på binjurarna.

 

Men det handlar inte enbart om kroppen på mina klasser, utan jag lägger också tid på att reflektera och bli medveten om vårt tankesystem. Att öka medvetenheten ger en mer distans till alla tankar som gärna uppehåller dig vid ditt Ego som applådera ditt görande och även din rädsla. Att få en distans till till Ego ger dig insikt och en mer närhet till din upplevelse och att kunna känna.

Nyfiken på att prova en klass?

 

Kalas på Loftet