Ayurveda

Min första kontakt med Ayurveda var tidigt 2000-tal och sedan 2010 har jag kontinuerligt utbildat och fördjupat mig inom denna livsfilosofi.

Ayurveda är ett ca 5000 år gammalt hälsosystem som har sitt ursprung från Indien och som betyder ”kunskap om livet”.

Inom Ayurveda sätter man in den enskilda individen i ett helhetssammanhang och där varje individ har sina speciella utmärkande egenskaper som formar hennes personlighet. Ayurveda identifierar ett antal s.k. kroppstyper (konstitutioner), som var och en har sina specifika särdrag, kvaliteter och kännetecken. Att kunna identifiera och få förståelse för sin egen kroppstyp är nyckeln till att förstå hur våra personliga särdrag sätter sin prägel på vårt liv genom hur vi reagerar psykiskt och fysiskt på stress, vårt sätt att tänka, planera, agera i olika situationer, problemlösning, konflikthantering m.m.

Vår kroppstyp påverkar vilka obalanser, krämpor och sjukdomar som vi ha en benägenhet att hamna i. Det som händer är ingen slump utan det finns en orsak och en verkan som är lättare att förstå om man lär känna sin kroppstyp.

Sudhir Rishi
Veena Sudhir

Detta synsätt ger ett holistiskt och ett ganska annorlunda perspektiv på oss själva med både våra starka och svaga sidor, men också ett effektivt verktyg till att balansera våra svagheter och att utveckla en förmåga till hållbar hälsa och välbefinnande.  

Blir du nyfiken på vad du har för kroppstyp och vill få en förståelse för dig själv och ditt agerande? Kom när jag håller workshop inom Ayurveda i din vardag, eller boka in dig och 4 väninnor för ett Lofthäng med Ayurveda.

Bokas via ett mail:

DrVinay Vora & DrSwetal Vora

Ayurveda massage

Ayurvedisk massage är mycket effektiv mot mental stress. För precis som att maten vi äter ger näring för kroppen, är massage näring för kropp och själ. Vår hud är kroppens största sinnesorgan och genom att tillföra positiva impulser hit så kan hela vår kropp stärkas. När vår kropp är i god balans, skapas en effekt även på den mentala och själsliga balansen. Detta gör att den Ayurvediska massagen är speciellt effektiv mot mental stress eftersom den inger en välgörande, vitaliserande och avslappnande effekt. Upprepar man dessa ayurvediska massagebehandlingar så mjuknar de stela leder, ryggproblem och även kroppshållningen kan förbättras.

Förebyggande är bättre än att bota.

 Inom Ayurveda ligger fokus på en sund livsstil med goda rutiner, kost och utrensning för att stärka sin hälsa så att ett sjukdomstillstånd inte uppstår. Man tar alltså hand om obalanserna innan de blir till sjukdomar. Ayurvedisk massage går ut på att rensa kroppen ifrån slaggprodukter, både mentalt och fysiskt och med detta sätt öka vårt välmående.